2016. 03. 14.

Arra riadt fel, hogy szorít a torka, biztos, hogy még van pár órája az ébresztő csörgéséig. Ahogy lenyomta a képernyőt, öt óra három percet mutatott a telefon kijelzője – két órája volt még a kelésig. A visszaalvás könnyűnek tűnt pár percigmajd ahogy eltöprengve újra megnézte a telefonját – és az már öt óra harmincnégyet mutatott -, rádöbbent, visszaalvását tudatosan meg kell szerveznie anélkül, hogy túlságosan éberré válna. Kiszellőztetett, ivott egy pohár vizet, és háton fekve azon töprengett, hogy miként tudna azonnal elaludni. Számba vette a lehetőségeket. A legutóbbi ilyen esetben alkalmazott

szexuális merengés

például annyira feltüzelte, hogy garantált volt az ébrenlét. Nyelvével végig tapogatta fogait, és nyomasztóan érzékelte, hogy legalább két lyukas foga van. A szíve hangosan dobogott, öt óra negyvenhat volt már. A legpóriasabb ötlete támadt, életében először

bárányokat fog számolni, hátha…

Százig nem is volt gond, néha felriadt arra, hogy félreszámol, de  lassan kezdett megnyugodni, de százharmincháromnál már a Tanácsköztársaság napjaira asszociált, százhatvannál elpuskázott matek érettségijén kezdett bosszankodni.

Majd örömtelien kezdett zuhanni az álom felé

 Egyből visszacsöppent gyerekkori emlékeibe, vidéken találta magát, ahol a birka megunta újszülött bárányát, ezért a jószágot bevitték a házba, hogy megerősödjön. A macska méretű kis jószág friss patáin kopogva rohangált fel-alá a lakásban egy vasárnap délután, míg bárányszámolónk Gárdonyi Géza Isten rabjairól írta lázasan olvasónaplójának utolsó fejezetét.

 Újra felriadt lelkiismeret-furdalástól fuldokolva

Ma vajon képes lenne ilyen precíz munkára, töprengett. Egyáltalán mikor olvasott végig egy regényt. Pörgött az idő, már hat húszat mutatott az óra. Újra próbálta felvenni a fonalat: a bárányok ott bégettek a feje körül. Igyekezte vizualizálni, most akkor egyre több bárány lesz, vagy mindig csak a valahányadik. Ismét vidéki élmények lepték el. A kitaszított újszülött bárányon agonizált. Miért van az, hogy az anya az egyiket elfogadja, a másikat nem.

Mind Isten rabja

A bárányszámolgatás ritmusába hirtelen  elkezdett huhogni egy ijedt, rekedtes hangú bagoly. Dalának tizedik strófájánál egy öblös kutya is becsatlakozott. Az előző kéménysepréskor a mókusokat kilakoltatták, így a kéttagúra zsugorodott szabadtéri zenekar végül álomba ringatta őt. Mélyen végig aludta a maradék három percet a telefonos ébresztőóra, Ideje felkelni című szövegére.