Liliárium

A téma az utcán hever

Menu Close

Lényegtelen, mennyire vagy szexi és okos, a ghostingoló nem válogat


Online társkeresés – avagy hogyan ne találd meg az igazit

Ha szeretnéd megelőzni, hogy tartós kapcsolatod legyen és minden álmod, hogy néhány jól sikerült randi után magyarázat nélkül felszívódjon az, aki a sok érdektelen pasi/nő után végre vonz, feltétlenül használj online társkereső alkalmazásokat!

Az eltűnés ősi jelenség, csak újabban ghostingolásnak hívják

Ki emlékszik már arra, hogy a Sex and the City legelső része egy klasszikus ghostingolással kezdődött? Én! A 30-as évei elején járó csinos, sikeres nő egy fogadáson megismerkedik álmai férfijával, akivel szinte minden maga a tökély. Néhány hét után már közösen néznek lakást, ám a férfi egyszer csak eltűnik örökre. Gondoljunk bele, hogy mi lett volna, ha már Carrie Bradshaw Tinderen ismerte volna meg Big-et? A végkimenetel lehetőségeit mindenkinek a képzeletére bízom.

Mindegy, mennyire vagy szexi és okos, a ghostingoló nem válogat

Egy másik klasszikus az ezredfordulóból Bridget Jones, aki egyből esküvőt álmodott, amikor Daniel Clever az első romantikus hétvégére elvitte, aztán szívás volt a nyuszijelmezben összefutni a férfi fürdőszobájában ücsörgő amerikai botsáskával, aki mindeközben Daniel menyasszonya volt. Lehet, hogy elmúltak a 90-es évek, de az érzés ma is ugyanolyan.

A csábítási tölcsér nem változott, csak már más felületeken futjuk a köröket

Akkor sikeres egy alkalmazás, ha sokan használják. Akkor használják tömegesen, ha van rá igény. Azért van rá igény, mert egy hiányt pótol ciklikus jelleggel. A társkereső app célja is az, hogy a lehető legtöbb időt töltsd el a felületen. Az, hogy mit keresel, irreleváns a fejlesztőknek. Sőt, az a legjobb, ha permanensen kielégületlenséget érzel, és emiatt folyamatosan használod. Eldobható, elhúzható bármerre az oldalon mindenki már online és aztán offline is.

A randiappok a lehetőségek végtelen tárházának hamis érzetét kínálják

Céljuk az örök aktivitás és a szüntelen jelenlét kicsikarása. Vajon melyik alkalmazás vállalná be azt a szlogent, hogy Társkeresőzz egy életen át? Nyilván egyik sem. De már a The Social Dilemma (2020) is az arcunkba tolta, a The Girlfriend Experience 3. évada pedig több részben elénk tárta, hogy az applikációk fejlesztői milyen módszerekkel járatták csúcsra ezt. Hiszen éppen a randiappokkal lehet a leginkább érzelmi reakciót kiváltani a folyasztóból. És hogy mindez kiknek kedvez még? Például a ghostingolóknak. Bingó!

Mi történik az áldozattal?

Klasszikus szituáció, hogy sírva hívod egy már megállapodott barátnődet vasárnap délben, hogy a pasi 72 órája eltűnt és nem keres, pedig ez volt életed legboldogabb 3 hete, és biztos vagy abban, hogy itt valami félreértés van. Pedig nincs. Az ismerősöd az egyik gyerekét a hátára kötve kínlódik az ebédfőzéssel, és közben kérleli a nagyobbikat, hogy mosson már kezet, miközben te életed sokadik igazijáról rinyálsz neki. Pedig nézzük, hogy is van ez.

Íme a hódító kontárkodásának fázisai, női szemszögből:

 1. Kapcsolatfelvétel

A férfi feltölt egy olyan profilt az oldalra, amiből kiderül, hogy szeret sportolni, rengeteg barátja van, valamilyen mérnök, menedzser, de mostanában már inkább mindenki lazán csak odaveti, hogy CEO, de közben lazulni is tud, ha kell. Különben nagyon spirituális is: egyszer volt egy hónapot Ázsiában, és vannak közös fotói nepáli bácsikkal, meg kecskékkel. Feltétlenül beírja, hogy párkapcsolatot keres.

 1. Időzítés

A spontán dolgok nagyon vonzóak, ezért belelkesedsz, amikor szombat este 8-kor bedobja, hogy randizzatok mondjuk 10-kor. Miért is ne?!

 1. Első benyomás

A találkozás első pillanatában eldől, lesz-e ebből bármi is. Egy igazi csábító egyből tudja a szemedből, mikor kell meglépnie a dolgot.

 1. Információátadás

A randi alatt nemcsak az derül ki, hogy milyen sokoldalú az életre kelt Dávid szobrod, hanem az is, hogy kemény gyerekkora ellenére nagy karriert futott be, vagyis még futja: roppant elfoglalt. Az is csak egy véletlen, hogy ezen az estén ráér. Itt kell résen lenni, mert gyorsan az is kiderül, hogy a szülei válása óta nincs jóban az apjával, és már évek óta nem tartanak közös családi összejöveteleket sem, anyuka pedig mániás depressziós.

A randi mindössze abban tér el az állásinterjútól, hogy szabad inni közben, csak nem mindegy, mennyit.

 1. Egyedinek tűnő értékesítési ajánlat

1-10 találkozó, közös program után azon kapod magad, hogy megtaláltad azt, aki mellett egy soha véget nem érő boldogság lehetne az élet. Minden pillanatban tudja, mit akarsz hallani tőle, szinte a szádból veszi ki mindig a szót. Egyszer csak lebegni kezdesz. Ezt a pillanatot kellene elkapni és a hajadnál fogva kirántani magadat a saját álomvilágodból. Különben oda minden, mert ha a pasi érzi, hogy megkaphat, máris jön a zuhanórepülés.  

 1. Következmény

A csúcspont után van, hogy gyülekezni kezdenek a fejedben a felhők, mert a ghostingoló mindig lebegtet, ködösít. Illékony és tudja, hogyan tűnjön el angolosan az életedből anélkül, hogy jogot formálhass a számonkérésre. Egyáltalán nem számít, hogy tegnap még te voltál a mindene, ahogy az sem, hogy milyen a külsőd, a humorod, a családi háttered, a természeted, vagy a barátaid. Ha úgy gondolja, magyarázat és elköszönés nélkül lelép.

 1. Kiértékelés

A lány barátnőkkel ilyenkor összedugjátok a fejeteket és a következőkön agyaltok. Biztos, hogy:

 • van nője
 • drogozik
 • nincs túl az exén
 • ezek együtt vannak jelen
 • nem volt hozzád elég önbizalma – ezzel is főleg a lányok szoktak vígasztalni, amikor már teljesen kétségbe vagy esve
 1. Józanodás

Jó esetben a lány ismerőseid egyik férje is bekapcsolódik a beszélgetésbe és pumaként veted rá magad, hogy megismerd a férfi nézőpontot is. Mesélni kezdesz.

– Nem tudom, hogy bírok el még egy csalódást – sajnálkozol.

– Ugyan… Ott rontják el sokan, hogy csak a vágyaik után mennek és amíg azok vezérlik őket, nem veszik észre, hogy mire van szükségük valójában.

             9. Fejlődés

Milyen igaza van a barátnőd férjének. Azok a fránya vágyak meg az online randiappok bármelyike nem jó párosítás. Csak hát a fene tudja egy ismerkedés elején, hogy kivel állunk szemben. Nincs mértékegysége annak, hogy mikor, mennyire adjuk át magunkat. Az online randizásnak nincs szabályrendszere, nincsenek keretei: mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja. A józan ész és az erkölcs itt szögre akasztható. Simán lehet, hogy a ghostingoló más szituban egy jó ember, aki idős néniket segít át az úton, csak éppen a társkeresőn megismert nőkkel másmilyen.


Vakcinállat


„Amióta beolottak, egyszerűen vége az előző életemnek, nem vagyok önmagam”- Az oltás lett egészségi állapotunk új bűnbakja? A szomszéd vakcinája mindig zöldebb érzés mellé mintha társult volna az is, hogy az oltás után annyira monitorozzuk magunkat, mint ahogy előtte sohasem.

Vak vezeti Cinát… egy zárt konteo-csoportban ez garantált!

Persze, tényleg nem tudhatjuk pontosan, mit is kaptunk az oltóanyaggal, mint ahogy – egy hétköznapi fogyasztói szokást nézve – a Coca Cola sem osztja meg velünk titkos receptjét évtizedek óta. Mégis, ha megkívánjuk, gondolkodás nélkül iszunk belőle, pedig ezért cserébe még védettségi igazolvány sem jár. Lehet, hogy éppen akkor utálnánk meg, ha járna valami bónusz a fogyasztásáért.

Nem tudni, a tyúk volt előbb vagy a vakcina…

Mindenesetre egzotikus élmény volt tíz héttel az első oltásom után belépnem abba a Facebook-csoportba, ahol az azonos anyaggal oltottak nagy hányada azon lamentál, hogy szinte az összes jelenlegi egészségügyi problémájuk az oltás miatt alakult ki és/vagy állandósult.

Előtte nyilván makkegészségesek voltak, vagy szelektív az emlékezetük. Ezzel laikusként nem lebecsülöm az oltások kockázatát (sőt!), de ha valaki – szintén nem hozzáértő – szinte mindent az oltásra fog több héttel annak beadatása után, akkor annak a Coca Cola-t sem javasoljuk.

Nézzük, hogy – az egyébként hasznos tapasztalatok megosztása mellett – mekkora egy ilyen zárt csoport állatkert-szekciója.

Túlkapások TOP 12-es listája:

 1. ‘Azóta’ híztam 2 kg-ot
 2. Folyamatosan szomjas vagyok
 3. Furcsa fehér foltok lettek a körmömön
 4. Fáj a térdem
 5. Kattog a nyakam
 6. Gyorsan kiszárad a bőröm
 7. Rossz az emésztésem
 8. Magas a vérnyomásom
 9. Alacsony a vérnyomásom
 10. Romlott a látásom

Tájékozatlan mohók koronázatlan,  de vakcinált királynője:

„Igazából nincs bajom az elsőtől, de már mennék külföldre nyaralni, és mivel a 2. dózist ennél az oltóanyagnál csak 3 hónapra adják, szerintetek nem kérhetek valami mást? Elvileg a kínait erre lehet, mert annak nincs mellékhatása.” Tudnánk, hol van ilyenkor az admin, vagy úgy egyáltalán a rendszer őre, ami ennél sokkal kevesebbért simán letilt egy profilt egy egész (online) életre…

A dramatizálást csúcsra járatók között nagy volt a verseny.  Nem kérdés, hogy ennél a pontnál rejtettem el a csoport értesítéseit: „Amióta beolottak, egyszerűen vége az előző életemnek, nem vagyok önmagam…”

Még mielőtt pedig a hipochonder énem a vakcinára akarta volna kenni a testem összes baját, kiléptem a poszt vakcina-szindrómában agonizálók csoportjából.

 


Maszka


Hogy lennénk most, ha nincs a járvány? Boldogabbak voltunk négy éve? Hiszen már akkor is nyakig állt a szar a fesztiválok toi-toi wécéiben, csak nem tudtuk, mikor borul ki a bili. Aztán tavaly kiborult, és nagyon dühösek voltunk. Még semmi nem volt, de követeltük vissza az előző életünket úgy, hogy szönyeg alá söpörtük azt, hogy már akkor is elegünk volt valamiből, amire ma már nem emlékszünk. 

A csücsörítős szájakra maszk került. A szoláriumra és az edzőteremre pedig lakat, Pandóra szelencéje pedig mostanság negatív PCR-tesztre, vagy védettségi igazolványra nyílik ki. 

Mit csináltál idén húsvétkor, amikor sok bezárt, porosodó üzlet kirakata még karácsonyi díszben állt? 

“Vagy iszol egyedül, vagy iszol egy szintén kesergő szingli barátoddal, aki semmi újat nem tud mondani. Hiszen a karantén bazi unalmas.”

Menjünk vissza oda, mi volt előtte!

Egy átlagos évben ilyenkor a Király utca közepéig álltak a dugóban a taxik, amikbe csalódott, egyedül dülöngélők, vagy éppen lelkes Rómeó és Júlia-szerű párok huppantak be, hogy máshol folytassák az estét. 

Mostanra maradt a park és a home kocsma. Addig, amíg este nyolcig haza kellett érni, hét előtt el kellett dönteni, kinél legyen a pezsgőbontás. Az, hogy este tízig kitolták a korlátozást, szinte veszélyesebb. 

 Így is, úgy is lehetőleg olyan valakit kell választani, akivel előreláthatólag reggel ötig kibírunk egy légtérben létezni…. Hiába van lassan annyiféle kijárási igazolásunk, hogy bejárhatnánk vele az egész várost, a másikkal töltött este hossza papír nélkül mégis ugyanannyi, mint Tarr Béla Sátántangója, ami túl hosszú ahhoz, hogy egyszer tényleg végignézzük. 

Mi ment a legszigorúbb téli időszakban?

Az időjárás volt az úr: ha esett az eső, lőttek az első találkozónak. 

Ha találkoztatok, általában épp elengedtétek volna magatokat, amikor hátulról rátok üvöltött a parkőr, hogy öt perc múlva fél nyolc, és el kell hagyni a területet.

Az este hetes boltzár sem volt éppen randibarát. Az idő összetöpörödött.

Mégsem lehetett elegyíteni a nap utolsó bevásárlását az első találkozással. Nem jött volna ki jól, ha a randi felénél közlöd, hogy most azonnal wécépapírt kell venned kell, mert délben elfelejtetted, miközben a találkozótokat szerveztétek a chaten. 

A másik, ami olykor nehezítette a pályát, ha nem pisiltél előtte eleget még otthon. 

Az első és a második padhoz fagyós találkozó után nem jöhetett még egy parkban sétálás. Okszerűen vetődött fel a kérdés, hogy kinél legyen a következő… 

Mi van velünk most, amikor vakcinairigységünkben azt sem tudjuk, mit akarunk?

– Már megkaptad az oltást? (férfi)

– Az elsőt igen, de csak két hete, úgyhogy szeretném, ha egyelőre maszkban lennénk. (nő)

– Az nem lehet, hogy ilyen fiatalon megkaptad az oltást. Vagy nem árultad el a valós korodat? (férfi)

– Mázlim volt. Ennyi. (nő)

– Nem értem, hogy ha 10 évvel idősebb vagyok nálad, én miért nem kaptam még meg. (férfi)

Elfáradtunk? Meguntuk volna az egészet?

 Mintha már nem lenne elég az, hogy együtt nézzük az ikszedik sorozatot, YouTube-partizunk valamelyikünknél, vagy  sétálunk sokadszorra körbe-körbe a környék parkjaiban úgy, hogy közben a karantén utáni közös terveinket szövögessük, mert valami azt súgja, hogy ha ennek vége lesz, minden gondunk megoldódik. Tényleg azt gondoljuk, hogy ezután boldog békeidők jönnek?

 

 

 


Az I’m vaccinated az új kicsimmel Horvátba’.


karantitények

A VÍRUS ÉS ‘ÉN’:

– Nem olvasok több hírt ezzel kapcsolatban,

– Félek tőle, de unom,

– Nem félek tőle addig, amíg egy kattintásvadász cikkre nem tévedek,

– Én még mások helyett is folyton hordom a maszkot.

– Elegem van. Szögre akasztom a félelmeimet.

Magabiztosak:

– Friss negatív tesztem van: nekem mindent szabad,

– Nem csináltattam tesztet, de már tuti, túl vagyok rajta. Vessetek a mókusok elé!

– Tavaly ősszel átestem rajta. Annyi bennem az antitest, hogy neked is adok belőle, jó?

– Jó az immunrendszerem, hordom a maszkot, de járkálok ide-oda, ne szóljon be senki!

– 0-s a vércsoportom: biztosan nem kaphatom el.

– Tegnap lett egy negatív tesztem, átmehetek hozzád?

Read more


Védett: Szélcsend


Ez a tartalom jelszóval védett. Megtekintéséhez meg kell adni a jelszót:


MUNKAHE’J


Komplett aranytojások pottyannak ki az elmédből? Nem okoz gondot egyszerre főnökként és kisinasként gondolkozni? Képes vagy mindenhez is érteni? Nem probléma a hétvégi ügyelet? Ha valamennyi kérdésre igen a válaszod, nálunk a helyed!

Miért jó nálunk dolgozni?

Modern, tágas home office-ban végezheted a munkádat

Kutyabarát munkahely vagyunk

Nálunk a munkaidőnek csak kezdete van, a vége azon múlik, melyik fél a pofátlanabb

Elvárások:

Legyél fiatal

Legyen 20 év tapasztalatod

Folyékony urdu nyelvtudás

Könnyű légjármű pilóta engedély

Aktív hallgatói jogviszony

 Felsőfokú végzettség

Számlaképesség

Büntetlen előítélet

Biztos szülői háttér

Amit kínálunk:

Felhőalapú céges repülő szőnyeg

Napi 300 telefonhívás

Gyakori ad hoc online lelki terror 

 Havi kifizetés asszír dollárban

Céges telefon (ezt akkor kapod meg, amikor a vezetőség szeretne eltűnni az ügyfelek elől)

 

 Ideális jelölt:

Önállóan megélni képes, több lábon álló, kizárólag egy célra fókuszáló, nyitott, monotonitást tűrő, kreatív személyiség (a szervilizmus ide kevés)

Munkavégzés helye:

Távmunka

 Béren kívüli juttatások:

Munkába járás költségtérítése

 Online masszázs

 Offline agyérgörcs

Kik vagyunk mi?

Ezt még nem tudjuk, ám a honlapunk hasít, 6 fős csapatunk 4 nem létező tagja pedig dinamikusan kering a képzeletemben. Az 5. a rokonunk, akit közeledő nyugdíja miatt jelentettünk be cégünkhöz – munkaköri leírásának megfelelően egyedül ő likolja lelkesen cégünk 200 követővel rendelkező Facebook-oldalát.

Mi a profilunk?

Alkalmazkodunk az adott piaci igényekhez

 Kizáró ok:

Folyamatban lévő megszakított terhesség

Logikus gondolkodás

 Jelentkezés módja:

 Végezd el cégünk éves munkáját, majd küldd el nekünk az alomkamunka@gmail.cov e-mail címre!

Ha úgy érezzük, egyeznek az érdekeink, feltétlenül felvesszük Veled a kapcsolatot még ebben az évtizedben.


Szabi


Hétfőn délelőtt tíz órakor csukódik az ajtó, és elkezdődik a hét első értekezlete.

– Beszéltem tegnap Kováccsal, rendben van a lap, megmaradunk. Sajnos azzal kell folytatnom, hogy kritikán aluli, ami itt tegnap ügyelet címén ment. Igen, Zoli, főleg rád gondolok. Most persze lesütöd a szemed. Észnél vagy te? Húsz éve vagy újságíró, és simán átsiklik a szemed a hírek fölött. Aztán mi a végeredmény? Kiraktok a címlapra egy fotót egy szurikátáról, miközben Bulgáriában százan meghaltak földrengésben. (Ádám, a főszerkesztő)

– Már nyomdába ment az oldal, amikor kijött a HTI-ben a hír. (Zoli)

– 21:37-kor jött ki a hír. Na, és mikor van lapzárta? (főszerk.)

– Tízkor. (Zoli)

– Na, ugye! Ha még egy ilyen lesz, nem szerkeszthetsz. A másik, megtiltom, hogy Tomival Zippmix szelvényekkel jöjjetek a szerkesztőségbe. Dohányzás… Annyit cigiztek, hogy nikotintapaszokat fogok osztogatni! Délután kettő-háromig ellötyögtök, és ötkor kaptok észbe, hogy üres az oldal. Lacikám, ez meg főleg neked szól. (főszerk.)

– Vettem. (válaszolja köhögve Laci). Ádám, van ma déltől egy fontos tárgyalás. Kihallgatják Botlikot. Elmehetnék rá?

– Mivel Tomi ma nem jött, mert beteg, te szerkesztesz helyette. (főszerk.)

– És mi legyen a tárgyalással? (Laci)

–  Majd megírod a HTI-ből. (főszerk.)

– Hm, oké. (feleli Laci halkan)

– Kicsit vidámabb téma, szabadság. Nagyjából ki mikor akar menni? (főszerk.)
– Én szeretném kivenni a június utolsó két hetét. (Dóri)

-Én pedig a jövő utáni hetet. (Kálmán)

– Na, várjunk! Azt azért tudjuk, hogy egyszerre minden rovatból csak egy valaki lehet szabadságon. Ünneppel összevont hétvégéket meg, ugye nem csinálunk. Gondoljatok a vasárnapi ügyeletre! Szóval? Többiek?

Nagy csend, majd az 50 év körüli József veszi át a szót.

– Ádám, tudom, hogy már sok napot vettem ki, de most muszáj olyan szabit is kivennem, amikor tényleg csak pihenek. (Józsi)
– Ezt hogy érted? (főszerk.)
– A legutóbb a kocsicsere miatt voltam távol, előtte meg a nyaralót újítottam. Baromira fárasztó volt. Szeretnék elmenni végre normálisan pihenni. (Józsi)
– Na, idefigyelj Józsikám, elmondom neked, hogy én is kurvára fárasztónak tartom, hogy amikor szabira megyek, akkor nekem kell megszervezni a családi nyaralást. Kimerítő levezetni az Adriáig, cipelni a családom után a bőröndöket, a tengerparton szaladgálni a gyerekeim után, és persze mindeközben azon agyalni, hogy vajon mi folyik a szerkesztőségben a távollétem alatt. Valami kérdés, hozzászólás? (főszerk.)

Újabb csend következik, majd egy perc múlva félszegen megszólal Laci.

– Ádám, a gépeket mikor cserélik le?

– Heteken belül. Legyetek türelmesek. Ha nincs más, akkor munkára fel. (főszerk.)

Mindenki kimegy a teremből, 11 óra körül két kolléga beszélget az udvaron.

– Szerinted mikor lesznek új gépek? (Kati, aki 5 hónapja van a lapnál.)

– Viccelsz, Dorina 10 éve van itt, azóta ígérik. (Laci)

– Miért volt ma reggel ennyire ideges Ádám? (Kati)

– Nem publikus még, de ma például ketten felmondtak. (Laci)

– Rémes, hogy mindenki menekül innen. (Kati)

– Itt csak addig maradnak az emberek, amíg át nem jutnak azon a bizonyos alvilági folyón. (Laci)

– Akkor te miért vagy még itt? (Kati)

– Mert én vagyok a révész. (Laci)

(201?)

Az írás cselekménye kitalált történeten alapul. A történet szereplői kitalált alakok, mindennemű egyezésük a valósággal csupán a véletlen műve.


Sörbement terv


2017. 08. 02.

Holnap korán kelek, mondta a nő elalvás előtt. Miért, kérdezte a férfi. Azért, hogy tudjak jó helyet foglalni a strandon. Eljövünk nyaralni egy négycsillagos szállodába, végre alhatnánk bármeddig, erre te minden szart kitalálsz, hogy egy pillanatra se kapcsoljunk ki, mormogta a férfi. Drágám, te nyugodtan pihenj tovább, majd halkan kiosonok a szobából, felelte a nő. Á, persze, gondolta a férfi. Biztos, megint az lesz, hogy a neje visszaér, nekiáll a fürdőszobában tollászkodni, és onnantól lőttek a férfi nyugalmának. Tavaly is ez volt, mondjuk akkor még a gyereket is vitték. A férfi akkoriban fontolgatta a válást, de mire rászánta volna magát, elfelejtette a válóokot. Mégsem állhatott volna elő azzal, hogy például kimerítette, ha a nő a nyaraláskor hajnalban helyet vadászik a parton, hogy utána a férfi egész nap holt kómásan héderezzen. Ha bezzeg kialudta volna magát, akkor biztosan úszna, vagy körbefutná a Balatont. Egy fiatalabb nő békén hagyná. A képzelgésből csak azt felejtette ki, hogy a felesége klimaxa közben ő is megöregedett. Ötvenöt évesek lettek. Amikor igazán elöntötte a méreg, még a tekintélyes pocakját is a nőre fogta. Szent meggyőződése volt, hogy a felesége szándékosan hizlalta fel, hogy esélye se legyen a fiatalabbaknál.

Ahogy lenni szokott, ezekben a hotelekben nemcsak családok vannak, hanem elvétve akad egy-egy szingli nő is, aki a barátnőjével vagy az anyjával jön. A feleség kiválasztotta helyen a férfi mindjárt észre is vett két harminc körüli hölgyet, akik egy matracon imbolyogva ecsetelték egymásnak, hogy mekkora szívás, hogy rajtuk kívül csak családosok vannak. Meg, hogy milyen az, hogy három éves kor alatt ingyenes a szállás, így nem csoda, hogy mindenhol a vinnyogó gyereket kell kerülgetni, akik a svédasztalos reggelin összefogdossák a tálcákra kitett zsömléket. Ők bezzeg, nemhogy méreg drágán vannak itt, de zsömlét sem ehetnek, mert harminc fölött szinte leáll az emésztés, főleg, ha nincs szexuális életük, sopánkodtak. A férfi már matatni kezdett a cipzárjánál, várta, hátha valami izgatóbb téma jön. A lányok azonban a közeledő kupon napokba fogtak. A férfi erre mérgelődve felült a napozóágyon. A kurva életbe, gondolta. Hány ilyen hétvége került neki többe, mint amennyire megérte a nejének és a kamaszodó lányának, akik a kedvezmények segítségével csupa haszontalan tárgy birtokában hirtelen olyan öntudatosak lettek, hogy a férj és egyben apa nem győzte őket kordában tartani.

Egyszer csak a felesége is felült. Drágám, hoznál nekem egy kávét tej nélkül, kérdezte. Persze, mondta a férfi. Elindult papucs nélkül a négy csillagosra nyírt gyepen. A neje utána kiáltott, meg egy szénsavmentes hideg vizet is.

A férfi szökellve indult a bevetésre, titkon abban bízott, hogy a zsömlét nemevő nők felfigyelnek húsz évvel ezelőtti kisugárzására és a pocakja alatt rejtőző hasizmaira. Miközben pipiskedett a szúrós fűben, oldalra sandítva figyelte a matracon napozó harmincasokat. A pulthoz közeledve megcsapta a lángos illata. Vett két tejfölöst, amelyekre extra sajtot kért, és persze egy sört is rendelt. Fizetett, majd egy kicsit hörpintett az italából. A két lángos sehogy sem fért el a kezében. Az egyikbe beleharapott, majd szendvicset csinált belőlük. A forróságban a tejfölre ráolvadt a sajt, és az olajos massza csorogni kezdett a földre. Félúton eszébe jutott a kávé meg a nők. Visszafordult, vett egy vizet. Amikor a matracon hahotázó nőkhöz ért, az egyikük fehér bikinijéről eszébe jutott a neje tej nélküli kávé igénye is. De úgy volt vele, ha neki nincs idén konkrét válóoka, legalább a feleségének teremt egyet. Megállt, hosszan kortyolt a sörből, amibe pár másodperccel korábban egy darázs belerepült. A válóok helyett pár órával később azon agonizált a sürgősségin megduzzadt torokkal, hogy a feleségén kívül ki lenne az, aki gondoskodna róla még ilyen esetekben is. Úgy rémlett neki, hogy a matracon vihorászó nők szólhattak be valamit, és bizonyára akkor kerülhetett a veszélyes szárnyas a sörébe.

A nyaralás hatodik napján korán reggel kiment, hogy ezúttal ő szerezzen ideális napozóhelyet, ám szórakozottságában olykor hol a vizet, hol a tejmentes kávét azért elfelejtette.


A képzelt apa


2016. 07. 21.

A városban masírozó sárga fénycsóvákat néztük a Normafa tetejéről. Volt pénz a zsebünkben, minden adott lett volna arra, hogy te meg én újra megpróbáljuk együtt azt, amihez az egyetemen nem voltunk elég érettek – gondoltam. Mégis szorított a torkom: hú, bassza meg, felnőttünk, már mindennek komoly tétje van…
Miközben a távoli, tenyérben elférő kilátás(aink)ba révedtünk, a fejemben zakatolt a pár évvel korábbi mondatod:

„Nem illünk össze, de közöttünk mindig is volt, van és lesz kémia, csak tudnunk kell kezelni.”

 Nem vagyok orvos vagy ellenőr, hogy ezt kezelni tudjam – gondoltam.

A Normafán is úgy sejlett, hogy ez nem embernek való. Ott álltunk a körülöttünk rajzó párok hangos smárjainak kereszttüzében, vakargattam a fejem, és egy belső kérdéssel lerendeztem: mi mik vagyunk egymásnak most, hogy a kémia még tart, de közben van egy stabil nőd, akivel papíron… Tébláboltunk a szakadék szélén, ahova felvittél, hogy ott legyünk tét nélkül, miközben van barátnőd, aki pedig igen komoly. Gyerektervezés – kérdeztem. Ajj, ne is mond, rajta vagyunk az ügyön – válaszoltad gépiesen. Szóval, ez nálatok egy ügy – töprengtem.
A város tetején nem tudtam eldönteni, hogy a jövőd a barátnőddel a kisebb, a radírozható, vagy én gondolom túl magam az életedben, vagy midben.
Furcsa volt téged látni a képzelt apa szerepében.

Egyszerre voltál magabiztos, és az, akit az egyetemen megismertem: beképzelt, ingatag, mégis vonzó figura.

Á, de hagyjuk ezt most – vágtad rá gyorsan a hegytetőn. A Strand Fesztiválra lemegyünk ketten – kérdezted. Mit meg nem adtam volna, ha hirtelen kritikus apám bújt volna belém, aki vasvillával küldi el a körülöttem rajzó suhancokat a büdös francba, hogy az ő egyetlen lelkét már pedig senki nem manipulálhatja. Ehelyett balgán suttogtam: persze, menjünk, tök jó lesz… Elvégre nem az én fejem kötik be hamarosan szaros pelenkákkal – gondoltam. A gyerekvállalás az új holtomiglan, holtodiglan – bizonygattad. Közben legurultunk a hegyről, hazavittél. Kiszálltam a kocsidból, és éreztem, kicsit ugyan meg akartál kapni, de annyira nem, hogy holnap magyarázkodni kelljen. Nekem meg pont annyira fájt, mint amennyire könnyűnek éreztem magam: az én lelkem szabaddá vált, történetünk olyan kicsinyre töpörödött, hogy már a tenyeremben is elfért. Akkoriban persze nagyon kellettél, talán ezen az estén is, de nem mindenáron.


Elbocsátó vasárnapi üzenet


2016. 08. 07.

Sétált az utcán sok cuccal, az egyik szatyrában a tejszínhab összefolyhatott a sminkkészletével. Nem taxival ment, mert ki akarta tisztítani a fejét a gyaloglással. Magassarkú cipője kopogott a vasárnapi csöndben. Tempósan baktatott egyik piros lámpától a másikig.

Akkor itt most vége. Neked lesz a legjobb, utoljára találkoztunk, ÉRTED?!

– zakatolt fejében a mondat, amit a férfi pár perce mondott neki kicsit idegesen, mégis gépies természetességgel.

Lejárta a lábát, ezért inkább felugrott a buszra. Felmutatta az első ajtón az érvényes bérletét, mégis önmaga volt a lejártság, a férfi számára legalább is üzemen kívülivé lett. Persze régen le kellett volna zárniuk ezt. (A mit is?) Ez mindig nehéz, nincs rá tökéletes alkalom, főleg, hogy viszonyukban semmi sem volt a nevén nevezve. Meg hát sokáig reménykedett benne, hogy hátha alakul a MI.

Hirtelen a férfi kislányán agyalt, akinek ma ünnepelték hármasban az ötödik születésnapját. Hogy szerette őt a kis szőke lányka. Persze a pici mamája is tudott RÓLA, személye súlytalan volt az anyuka szemszögéből, ők már régen elváltak. Inkább csak örült, hogy a papa végre talált egy rendes nőt.
Magassarkús barátnőnk is pont öt éves volt, amikor a szülei különváltak. A papa és mami válás utáni nagy szerelmeit akkoriban empatikus módon jobban megszerette, mint maguk a szülők. Egy-egy szakításukkor néha úgy érzete, mintha belőle is kitépnének egy darabot. A tanár nénik nem értették, hogy ez a kislány rajzórán – a Rajzold le a családod feladatnál – miért készített komoly felnőtt képregényeket. Amikor például az apjának nem volt csaja, és a kutyatenyésztésbe bolondult bele, a lányka egy óriási kutyacsaládot készített. Apján kívül a rokonait a kép sarkába súvasztotta be, persze csak egészen kicsi méretben. Ez a nagy-kis NŐ most ült a buszon, és a választottja csemetéjén gondolkozott. Már nem az apukát hiányolta, hanem a saját gyerekkora játszódott le előtte. Látott maga előtt egy nagylányt, aki örökké kicsi marad, mert megakadt a lemez úgy öt éves kora körül. Mind e közben

úgy húztak el mellette az évek, mint a vasárnapi utolsó buszon a megállók

A sofőr néhányat ki is hagyott. Nyomtalanul tűnt a ködbe a kamaszkora, ami maga volt a nagybetűs módosult tudatállapot, az egyetemi éveiből valami derengett. ÉS máris harminc lett. Egy olyan felnőtt, aki képtelen leszállni az időbuszról (az nem lehet, hogy már ennyi). Aztán vállat rántott – fejében az elbocsájtó üzenet –, tovább kell lepni: már nem öt éves kislány, aki még mindig a papáját keresi.


© 2024 Liliárium. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.