2017. 08. 02.

Holnap korán kelek, mondta a nő elalvás előtt. Miért, kérdezte a férfi. Azért, hogy tudjak jó helyet foglalni a strandon. Eljövünk nyaralni egy négycsillagos szállodába, végre alhatnánk bármeddig, erre te minden szart kitalálsz, hogy egy pillanatra se kapcsoljunk ki, mormogta a férfi. Drágám, te nyugodtan pihenj tovább, majd halkan kiosonok a szobából, felelte a nő. Á, persze, gondolta a férfi. Biztos, megint az lesz, hogy a neje visszaér, nekiáll a fürdőszobában tollászkodni, és onnantól lőttek a férfi nyugalmának. Tavaly is ez volt, mondjuk akkor még a gyereket is vitték. A férfi akkoriban fontolgatta a válást, de mire rászánta volna magát, elfelejtette a válóokot. Mégsem állhatott volna elő azzal, hogy például kimerítette, ha a nő a nyaraláskor hajnalban helyet vadászik a parton, hogy utána a férfi egész nap holt kómásan héderezzen. Ha bezzeg kialudta volna magát, akkor biztosan úszna, vagy körbefutná a Balatont. Egy fiatalabb nő békén hagyná. A képzelgésből csak azt felejtette ki, hogy a felesége klimaxa közben ő is megöregedett. Ötvenöt évesek lettek. Amikor igazán elöntötte a méreg, még a tekintélyes pocakját is a nőre fogta. Szent meggyőződése volt, hogy a felesége szándékosan hizlalta fel, hogy esélye se legyen a fiatalabbaknál.

Ahogy lenni szokott, ezekben a hotelekben nemcsak családok vannak, hanem elvétve akad egy-egy szingli nő is, aki a barátnőjével vagy az anyjával jön. A feleség kiválasztotta helyen a férfi mindjárt észre is vett két harminc körüli hölgyet, akik egy matracon imbolyogva ecsetelték egymásnak, hogy mekkora szívás, hogy rajtuk kívül csak családosok vannak. Meg, hogy milyen az, hogy három éves kor alatt ingyenes a szállás, így nem csoda, hogy mindenhol a vinnyogó gyereket kell kerülgetni, akik a svédasztalos reggelin összefogdossák a tálcákra kitett zsömléket. Ők bezzeg, nemhogy méreg drágán vannak itt, de zsömlét sem ehetnek, mert harminc fölött szinte leáll az emésztés, főleg, ha nincs szexuális életük, sopánkodtak. A férfi már matatni kezdett a cipzárjánál, várta, hátha valami izgatóbb téma jön. A lányok azonban a közeledő kupon napokba fogtak. A férfi erre mérgelődve felült a napozóágyon. A kurva életbe, gondolta. Hány ilyen hétvége került neki többe, mint amennyire megérte a nejének és a kamaszodó lányának, akik a kedvezmények segítségével csupa haszontalan tárgy birtokában hirtelen olyan öntudatosak lettek, hogy a férj és egyben apa nem győzte őket kordában tartani.

Egyszer csak a felesége is felült. Drágám, hoznál nekem egy kávét tej nélkül, kérdezte. Persze, mondta a férfi. Elindult papucs nélkül a négy csillagosra nyírt gyepen. A neje utána kiáltott, meg egy szénsavmentes hideg vizet is.

A férfi szökellve indult a bevetésre, titkon abban bízott, hogy a zsömlét nemevő nők felfigyelnek húsz évvel ezelőtti kisugárzására és a pocakja alatt rejtőző hasizmaira. Miközben pipiskedett a szúrós fűben, oldalra sandítva figyelte a matracon napozó harmincasokat. A pulthoz közeledve megcsapta a lángos illata. Vett két tejfölöst, amelyekre extra sajtot kért, és persze egy sört is rendelt. Fizetett, majd egy kicsit hörpintett az italából. A két lángos sehogy sem fért el a kezében. Az egyikbe beleharapott, majd szendvicset csinált belőlük. A forróságban a tejfölre ráolvadt a sajt, és az olajos massza csorogni kezdett a földre. Félúton eszébe jutott a kávé meg a nők. Visszafordult, vett egy vizet. Amikor a matracon hahotázó nőkhöz ért, az egyikük fehér bikinijéről eszébe jutott a neje tej nélküli kávé igénye is. De úgy volt vele, ha neki nincs idén konkrét válóoka, legalább a feleségének teremt egyet. Megállt, hosszan kortyolt a sörből, amibe pár másodperccel korábban egy darázs belerepült. A válóok helyett pár órával később azon agonizált a sürgősségin megduzzadt torokkal, hogy a feleségén kívül ki lenne az, aki gondoskodna róla még ilyen esetekben is. Úgy rémlett neki, hogy a matracon vihorászó nők szólhattak be valamit, és bizonyára akkor kerülhetett a veszélyes szárnyas a sörébe.

A nyaralás hatodik napján korán reggel kiment, hogy ezúttal ő szerezzen ideális napozóhelyet, ám szórakozottságában olykor hol a vizet, hol a tejmentes kávét azért elfelejtette.